A diferència dels caragols de terra, què són hermafrodites, el caragol poma té els sexes separats. Hi ha mascles i femelles però d'aquestes darreres n'hi ha el triple, que solen ser de mida més gran. Per a la reproducció els mascles busquen a les femelles i la fecundació és interna. En la còpula, mascle i femella s'enganxen durant hores. Les femelles poden conservar l'esperma durant mesos i anar fecundant els ous a mesura que ponen. Un cop són adultes, les femelles sempre contenen ous al seu interior.
Els cargols poden fer una posta cada setmana o cada dues setmanes al llarg de tot el període reproductor que al delta és de gairebé 9 mesos: va de març-abril a octubre-novembre. El període reproductor depèn de la temperatura de l'aigua. A partir dels 17 ºC les femelles ja són capaces d'estar actives i pondre els ous fora de l'aigua.
El període reproductiu no és possible quan està hivernant, això succeeix durant els mesos de desembre-gener-febrer.
(fotografia cedida per Forestal Catalana)
A continuació, podeu veure una imatge de dos parelles de caragols poma aparellant-se:
Les postes contenen entre 200 i 1.000 ous, de mitjana uns 400. Les ponen sobre qualsevol tipus de substrat, sovint sobre les tiges de les plantes, fora de l'aigua. La mida de la posta depèn de la mida de la femella que pot arribar a fer gairebé 10 cm. de longitud.
Entre 10-20 dies després de la posta eclosionen els juvenils, que són caragolins minúsculs (entre 2-4 mm). En tan sols 3 mesos, els caragolins poden arribar a ser adults sexualment madurs i capaços de reproduir-se quan tenen una mida superior als 3 cm.
(fotografia cedida per Forestal Catalana)
Sabies que...
- Té el penis gairebé tan llarg com el seu cos.
- Es pot saber el sexe del caragol només mirant la tapa (opercle). Les femelles tenen l'opercle còncau i pla, mentre que els mascles el tenen convex.
(fotografia de Forestal Catalana)
El nostre equip ha anat a comprovar personalment i de forma directa l'hàbitat del caragol poma. En el següent vídeo podeu veure dues mostres d'espècies vives (mascle i femella) i explicacions complementàries.
-Calculem:
· Una femella fa una posta aproximadament cada 10 dies.
· Fan postes al llarg d'uns 9 mesos.
· Cada posta conté uns 400 ous.
· Una femella pot viure entre 4-8 anys.
Per tant, una sola femella que visqui 5 anys farà:
5 anys x 9 mesos/any x 3 postes/mes x 400 ous/posta=54.000 ous que pot fer una femella al llarg de la seva vida, uns 10.800 ous cada any.
(fotografia de Jess Van Dyke. EEUU)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada