Què podem fer?


Els pagesos i regants del delta de l'Ebre volen conèixer els mètodes que s'han emprat en altres països afectats per la plaga, sobretot a Sudamèrica.

Tenen pensat buidar les canalitzacions de forma programada i temporal per a retirar els exemplars de caragol poma de forma manual i amb màquines. Després aplicaran "saponina", un verí natural i, posteriorment, cremaran els rostolls. Però, com que aquest és un mol.lusc d'aigua dolça, una de les solucions que donen més bon resultat per liquidar-lo és l'assecament dels arrossars i la posterior inundació amb aigua salada.
Ja fa tres anys que lluiten contra aquesta plaga. La Generalitat ha invertit 1,4 milions d'euros, aproximadament, però les expectatives d'eradicació total cada vegada són més llunyanes.

Des de l'agost de 2009 fins al març de 2010, es van retirar 37.000 exemplars i 20.000 postes, gràcies a les tasques dels treballadors de la Comunitat de Regants i de la brigada, contractada per aquest efecte, formada per 12 peons i un tècnic que es van encarregar d'extreure manualment els exemplars de caragol adult i els seus ous. S'han netejat un total de 118 km de canals i séquies, a més de 2 km de riu.


Al vídeo següent els membres de l'equip us mostrem la forma manual d'eliminació de les postes.


El resultat de totes aquestes actuacions ha estat l'eradicació del 90% de la plaga. No obstant això, les tasques han de continuar campanya rera campanya degut a la ràpida reproducció d'aquesta espècie que fa molt difícil la seva total i completa eradicació. 

-En la imatge inferior, es mostra una de les tècniques per extreure els caragols amb més facilitat.


(fotografia feta per Forestal Catalana)


Sabies que...

Els biòlegs experts han mostrat un dels mètodes més eficaços per a estudiar el temps que triga una posta de caragol en obrir-se i que surti l'embrió.

 
(fotografia cedida per Forestal Catalana)


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada